"რაც ეს რეცეპტი ვისწავლე, ხაჭო მაღაზიაში აღარ მიყიდია“ - მოამზადეთ უგემრიელესი ხაჭო სახლში

23-06-2025
გიორგი ზ.
Aa

ხაჭო ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო და პოპულარული რძის პროდუქტია, თუმცა მისი სწორად მომზადება ყოველთვის მარტივი არ არის. ტრადიციული მეთოდით დამზადებული ხაჭო ღუმელში, მყარ, წვნიან და ნაზ კონსისტენციას იძლევა.

მთავარია რამდენიმე მარტივი წესი დაიცვათ – მჟავე რძე არ უნდა გააცხელოთ პირდაპირ ცეცხლზე და არც ზედმეტი გაგრილება იქნება შედეგის მომტანი.

რა ეტაპებია საჭირო:

– თუ სოფლის რძე ახალდაწველილია, პირველ ეტაპზე რამდენიმე საათით უნდა გააცივოთ. შემდეგ, ნაღების მოშორების შემდეგ, რძე 1–2 დღით თბილ ადგილას მოათავსეთ, რათა ის საკმარისად მჟავე გახდეს.

– მზადყოფნა შეგიძლიათ ისე შეამოწმოთ, რომ რძის ქილა ოდნავ შეანჯღრიოთ. თუ აჭრილი მასა შიგნით ნელა მოძრაობს, ვიდრე ქილა, დროა მომზადება დაიწყოთ.

მომზადების წესი ღუმელში:

დაჭრილი რძე შეალაგეთ ცივ ღუმელში და დააყენეთ ტემპერატურა 80 °C-ზე.

პროცესის განმავლობაში დააკვირდით: როდესაც იოგურტის ზედაპირზე წვრილი გრძივი ზოლები და გაზის ბუშტები გაჩნდება, ტემპერატურა 60 °C-მდე შეამცირეთ.

როგორც კი ხაჭო გამოეყოფა შრატს (დაახლოებით ნახევარი ქილის ოდენობით), გამორთეთ ღუმელი და დატოვეთ ქილა შიგნავე, რათა ნელა გაცივდეს.

დამუშავება:

– ხაჭო 50 °C-მდე უნდა გაცივდეს და შემდეგ უნდა გადაიტანოთ მარლაში (მცირე ჯამზე ან ქვაბზე გადაფარებული რამდენიმე ფენა).

– შრატი გამოუშვით ცალკე თასში, ხაჭო კი კარგად გამოწურეთ, რათა მჟავე არ გამოვიდეს.

– მარლა შეკარით ტომარასავით და დაალაგეთ პრესის ქვეშ: ზედ თეფში და მძიმე ნივთი. შედგით მაცივარში ან გრილ ადგილას მთელი ღამით.

მომდევნო დილას ხაჭო მზად იქნება – მყარი, წვნიანი და გემრიელი.

სპეციალისტების თქმით, ამ მეთოდით მომზადებული ხაჭო ინარჩუნებს ყველა სასარგებლო ნივთიერებას და არ საჭიროებს კონსერვანტების დამატებას.


FACEBOOK კომენტარები
სხვა სიახლეები