კიტრის მარინადის საიდუმლო რეცეპტი – "თითებს ჩაიკვნეტთ", ისეთი გემრიელია
ინგრედიენტები
ნიორი
შავი პილპილი
შაქარი
მარილი
ძმარი 9%
ზეთი
ოხრახუში 1 კონა
კიტრი
მომზადების წესი
მომზადების წესი:
გარეცხეთ კიტრი, მოაჭეით პატარაზე ორივე მხრიდან თავები.
თუ დიდია კიტრი, გაჭერით ოთხ ნაწილად სიგრძეზე. თუ პატარა კიტრებია, - შუაზე.
მოათავსეთ კიტრი ქვაბში. დაჭერით წვრილად ოხრახუში და ჩაყარეთ კიტრთან. დაუმატეთ ერთი ჭიქა ზეთი და ერთი ჭიქა 9 %-იანი ძმარი. დაუმატეთ 80 გ მარილი (100 გრამიან ჭიქაში დატოვეთ ერთი თითის დადება).
მიღებულ მარინადს დაუმატეთ ერთი ჭიქა შაქარი და 1/2 ს/კ დაფქული შავი პილპილი.
საშუალო ზომის თავი ნიორი გაარჩიეთ და დაანაწევრეთ კბილებად, დაჭერით თითოეული კბილი თხელ ფირფიტებად და ჩაუმატეთ ქვაბში კიტრს.
გააჩერეთ 4-6 საათი. ამ დროის განმავლობაში კიტრი გამოუშვებს წვენს – სწორედ ამ წვენში დამარინადდება კიტრი.
ამ ხნის განმავლობაში პერიოდულად შეანჯღრიეთ ქვაბი.
სანამ კიტრი მარინადდება, გაასტერილეთ ლიტრანახევრიანი ქილები (4 კგ კიტრისგან 9 ქილა კონსერვი გამოგივათ).
შემდეგ აიღეთ გასტერილებული ქილები და გაავსეთ კიტრით: მოათავსეთ კიტრის ნაჭრები ვერტიკალურად. თუ ქილა კარგად არ გაივსო, ჩაალაგეთ კიტრი ჰორიზონტალურადაც.
მოასხით ქილებში ჩალაგებულ კიტრს თავისივე მარინადე, დააფარეთ თქავსახურები და გაასტერილეთ 20-25 წუთის განმავლობაში.
შემდეგ ფრთხილად ამოიღეთ ქილები და მოხუფეთ.
დააყირავეთ ქილები და შეფუთეთ, სანამ კარგად არ გაცივდება.