როგორ შევინახოთ მწვანილი ზაფხულში - ყველა საჭირო რჩევა ერთ სტატიაში

06-06-2025
გიორგი ზ.
Aa

ცერეცო, ოხრახუში, ქინძი, რეჰანი - ცოცხალი მწვანილი მთლიანად გარდაქმნის ნებისმიერი კერძის გემოს. ზაფხულში კი, როცა ახალი მოსავალი იწყება, ძალიან ძნელია წინააღმდეგობის გაწევა და ერთი კონის ნაცვლად ორი, ან თუნდაც სამი არ აიღო ბაზრიდან. მაგრამ, სამწუხაროდ, მოჭრილი მწვანილი სწრაფად ხმება და კარგავს არომატს. ამ სტატიაში გეტყვით, როგორ შეინახოთ მწვანილი მაცივარში უფრო დიდხანს და რომელი კონტეინერია ამისთვის ყველაზე შესაფერისი.

სხვადასხვა სახის მწვანილის შენახვა

ცერეცო (კამა)

ეს მცენარე კარგად უძლებს მაცივარში შენახვას. წყალში ღეროებით თაიგულის სახით შეიძლება რამდენიმე კვირით გაძლოს. ასევე ეფექტურია პლასტმასის კონტეინერი, ქაღალდი, ვაფლის პირსახოცი ან შუშის ქილა.

ოხრახუში

თბილ პირობებში სწრაფად ხმება. მისთვისაც იდეალურია ყველა ზემოთ ჩამოთვლილი ცივი შენახვის მეთოდი, განსაკუთრებით - წყალში ჩადგმული ღეროები. ასე ორ კვირაზე მეტხანსაც შეიძლება დარჩეს ახალი.

რეჰანი

შეიძლება ინახებოდეს როგორც მაცივარში, ასევე ოთახის ტემპერატურაზე, თუ მზის სხივები არ ეცემა. ჭიქა წყალში ჩადგმული და ჩრდილში მოთავსებული რეჰანი რამდენიმე დღით სუფთა დარჩება, თუმცა უფრო დიდხანს ინახება მაცივარში, მინის ქილაში ან ჰერმეტულ კონტეინერში.

ისპანახი

ისპანახი ვერ იტანს მაღალ ტემპერატურას. საუკეთესო ადგილია მაცივრის ბოსტნეულის განყოფილება. შესანახად გამოიყენეთ პარკი სავენტილაციო ხვრელებით ან კონტეინერი.

შაველი

შეიძლება შეაგროვოთ თაიგულად და მოათავსოთ წყლის ქილაში. მშრალ მდგომარეობაში კი - შუშის ქილაში, ჰერმეტულ ან ვენტილირებად კონტეინერში.

ქინძი

აქაც მოქმედებს იგივე წესები - ნაკლები სითბო და სინათლე, მეტი სიგრილე და ჩრდილი. ყველა მეთოდი შესაფერისია.

მწვანე ხახვი

საუკეთესოა ბოლქვიანად და ფესვიანად შენახვა. ცივ წყალში ქილაში შეიძლება გაძლოს ნახევარი თვე. დახურული მინის ქილა საუკეთესოა, სასურველია თავდაყირა მდგომარეობაში. მთავარია, ღეროები არ იყოს დაზიანებული.

როგორ შევინახოთ მწვანილი მაცივარში

წარმატების გასაღებია სწორი მომზადება. თუ ამ ნაბიჯს გამოტოვებთ, მწვანილი მალე გაფუჭდება.

ამოარჩიეთ მხოლოდ სუფთა, არადაზიანებული ყლორტები და ფოთლები.

ზოგი მწვანილისთვის ფესვების მოცილებაა საჭირო ( напр., ოხრახუში, კამა). მწვანე ხახვი კი პირიქით - ფესვიანად უკეთ ინახება.

თუ მწვანილი ჭუჭყიანია, გარეცხეთ, მაგრამ არა ძლიერი წნევით - ფოთლები დაზიანდება. გამოიყენეთ ცივი წყალი ღრმა კონტეინერში. შეცვალეთ წყალი რამდენჯერმე.

გარეცხვის შემდეგ მწვანილი კარგად გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცზე.

შენახვის მეთოდები

შუშის ქილა

ორი გზა არსებობს:

მწვანილი მოათავსეთ წყლიან ქილაში თაიგულივით. ზემოდან დააფარეთ პოლიეთილენის პარკი მცირე ხვრელით. შეასხურეთ წყალი და ყოველდღე შეცვალეთ. ასე ერთი ან ორი კვირა დარჩება სუფთა.

ქილაში ჩალაგებული მშრალი მწვანილი ( напр., ქინძი, ოხრახუში) შეგიძლიათ შეინახოთ მჭიდროდ დახურულ მდგომარეობაში მაცივარში. ზოგი დამატებით მარილს ამატებს.

ქაღალდი

დაჭრილი მწვანილი შეფუთეთ ოდნავ დატენიანებულ ქაღალდში, შემდეგ მოათავსეთ პლასტმასის კონტეინერში და შედგით მაცივარში.

პოლიეთილენის პარკი

შეფუთეთ მწვანილი სუფთა პარკში, დაუტოვეთ ვენტილაციისთვის ხვრელები და მოათავსეთ მაცივარში.

ვაფლის პირსახოცი

გარეცხილი და გაშრილი მწვანილი დაალაგეთ პირსახოცზე, შემოახვიეთ და ჩადეთ კონტეინერში. შეინახეთ მაცივარში.

გაყინვა

თუ გინდათ მწვანილი მთელი ზამთარი შეინახოთ - გაყინეთ. მწვანე ხახვი და სალათი არ არის რეკომენდებული - გალღობისას ფორმას და გემოს კარგავენ. დანარჩენი მწვანილი კი შეგიძლიათ დაჭრილი ან მთლიანი გააყინოთ.


FACEBOOK კომენტარები
სხვა სიახლეები